Foreldre forebygger rusmiddelbruk blant ungdom

Hva mamma eller pappa sier betyr mye gjennom hele ungdomstiden. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.

Omfattende forskning viser at foreldre er viktige forebyggere og rollemodeller. Dersom alkohol har en sentral rolle knyttet til kos og hygge for foreldrene, er det stor sannsynlighet for at ungdommene vil kopiere dette.

Tydelige regler og holdninger knyttet til alkoholbruk virker forebyggende. Studien «Å ha mammas stemmes på fest» (2018) viste at mange ungdommer tar med seg «mammastemmen» inn i ulike drikkesituasjoner. Hva mamma eller pappa sier betyr mye gjennom hele ungdomstiden. Ungdom ønsker tydelige foreldre. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.

I en fersk undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Vinmonopolet, svarer over halvparten av ungdommene at de har skaffet seg alkohol gjennom eldre venner og bekjente. Av de voksne svarer 28 prosent at de har kjøpt alkohol til mindreårige. Det er helt klart en holdningsendring som må til blant voksne.

Det er fire ting som kjennetegner ungdom som får tilbud cannabis, men velger å takke nei. De har et godt forhold til foreldrene sine; foreldrene har oversikt over hvem ungdommen henger med og hvor – og ungdommen vet at foreldrene vet; de har kunnskap om skadevirkninger knyttet til cannabisbruk; og de bruker sjeldent alkohol (Burdzovic, Bretteville-Jensen, Pape 2016).

Sterk&Klar jobber vi med grensesetting gjennom å arrangere foreldretreff for foreldre som har barn på ungdomsskoler. Vi gjør foreldrene bevisste på hvordan de kan påvirke både barna sine og lokalmiljøet. Vi oppmuntrer foreldrene til å sette grenser i fellesskap, bry seg om hverandres unger, og være aktive rollemodeller. Noe av det viktigste vi gjør er å gi en møteplass for tenåringsforeldre, hvor de kan møtes og snakkes om rus, sosiale medier og psykiske helse.

Vi setter av god tid til samtaler i grupper og i plenum, hvor foreldrene diskutere regler. Å bli enige om felles regler i en klasse kan gjøre det lettere for foreldre som er redde for at barna skal bli ekskludert. Det kan handle om å vite hvor barna er, eller bli enige med barna om at de må ringe hvis de

Foreldre på lag kan skape et trygt og sunt ungdomsmiljø. Da må vi tilby gode møteplasser for foreldre hvor de kan diskutere utfordringer og løsninger.

Skrevet av 
Hanne Cecilie Widnes, sosiolog og generalsekretær i IOGT i Norge
Mirjeta Emini, prosjektleder Sterk&Klar

Dette ble publisert som et leserinnlegg i Bladet Vesterålen.

18.00 7. juni - 15.00 9. juni 2024

Åsane folkehøgskole i Bergen

17.00-19.00 16. juni 2024

Røde Kors konferansesenter i Hausmannsgate 5 i Oslo

Nyheter

IOGTs foreldreundersøkelse 2024 ble lansert på Sterk&klars fagdag i Oslo 19. mars. Spørreundersøkelsen har spurt foreldre til ungdommer mellom 12 og 17 år om hva de tenker, mener og er bekymret for når det gjelder sin egen ungdom og alkohol. 

Nå er IOGT sin podkast som gir kunnskap om ungdom i dagens samfunn og nyttige verktøy til foreldre lansert

Bli med på fem spennende dager tur i rusfritt fellesskap 4.-9. september 2024. En tur full av god mat, severdigheter, besøk til småprodusenter, kulturopplevelser med blant annet besøk til Pompei og landsbyfesten Festa del’Uva – og selvsagt hyggelig samvær.