Er du urolig eller bekymret for barn, kjæreste, venner, foreldre eller andre pårørende som du tror eller vet bruker rusmidler? Kanskje du lurer på noe helt konkret i din situasjon, kanskje ønsker du å diskutere noe eller å snakke deg gjennom frustrasjon du sitter med.
Et fint sted å starte er å ringe www.rustelefonen.no. Den er bemannet med kompetente folk som kan svare på både små og store spørsmål og gi deg informasjon om hvem du kan kontakte der du bor.
Dersom du har noen rundt deg med rusproblemer og ønsker å snakke med noen som er i samme situasjon eller har erfaring med pårørende, finnes det flere pårørendegrupper i Norge. Feks. Ja det nytter, Familieklubbene, Usynlige tigre, BAR og Ivareta.
Du kan også ta kontakt med ditt lokale politi, dersom du er bekymret eller trenger råd. Politiet kjenner til de fleste problemstillinger som det gjelder rus og håndterer dette både i og utenfor straffesak. Alle politidistrikt har en egen forebyggende seksjon, som i det daglige har et samarbeid med kommuner, ruskonsulenter, skoler, FAU, barnevern etc. Ring 02800 eller gå inn på www.politiet.no og finn ditt politi.
Ved akutt behov for helsehjelp, ring 113.
Konsekvensen av Rusreformutvalgets forslag er at du som forelder/foresatt ikke skal ha rett til innsyn i din ungdoms rusmiddelbruk, og kartleggingen av denne, dersom ungdommen er over 16 år. Du kan kobles av oppfølgingen etter én obligatorisk rådgivende samtale. Etter det blir det opp til ungdommen din å bestemme hvor mye du skal få vite om det som skjer.
Vi trenger en rusreform som er med på å forsterke alle gode hjelpetiltak som finnes for ungdom idag, Sier Anne Therese Buer, leder av IOGT-tiltaket Møteplassen i Karmøy.
- Som tidligere rusavhengig og kriminell, så vet jeg, av alle, hvor viktig det er at noen kan stå der og fange deg opp, hvis du av forskjellige årsaker har vært litt uheldig og kommet på skråplanet, sier Kjell Hagen, daglig leder av foreningen Halling mot rus.
Foreldreoppropet mot narkotika er en underskriftskampanje som drives av en rekke organisasjoner som har et engasjement for å forebygge rusproblemer. Du finner logoene med pekere til alle våre organisasjoner nederst på aksjonssiden.
Åsmund Kleivenes er prosjektleder for Idrett uten alkohol. Og han spør hva det hadde gjort med idretten om doping ikke fikk konsekvenser.
- Jeg tørr påstå at en økt satsing på forebyggende arbeid vil være en mye bedre og langt billigere løsning enn å satse på en plan som mest sannsynlig vil gi oss økte reparasjonskostnader. Mye vil kanskje ikke en gang være mulig å reparere, sier han.
Rusforskningen er tydelig på at det er en sammenheng mellom den skadelige bruken av rusmidler og totalforbruket. Derfor ønsker vi å fremheve viktigheten av tiltak som retter seg mot hele befolkningen.
Ikke driv sjansespill med ungdommen vår. Styrk dagens forebyggende lovverk mot narkotika.
Vi vil ha en annen rusreform!
har skrevet under
Vi gjennomgår alle underskrifter manuelt, og luker ut feil. Les mer om hvordan vi behandler underskriftene her.