Er du urolig eller bekymret for barn, kjæreste, venner, foreldre eller andre pårørende som du tror eller vet bruker rusmidler? Kanskje du lurer på noe helt konkret i din situasjon, kanskje ønsker du å diskutere noe eller å snakke deg gjennom frustrasjon du sitter med.
Et fint sted å starte er å ringe www.rustelefonen.no. Den er bemannet med kompetente folk som kan svare på både små og store spørsmål og gi deg informasjon om hvem du kan kontakte der du bor.
Dersom du har noen rundt deg med rusproblemer og ønsker å snakke med noen som er i samme situasjon eller har erfaring med pårørende, finnes det flere pårørendegrupper i Norge. Feks. Ja det nytter, Familieklubbene, Usynlige tigre, BAR og Ivareta.
Du kan også ta kontakt med ditt lokale politi, dersom du er bekymret eller trenger råd. Politiet kjenner til de fleste problemstillinger som det gjelder rus og håndterer dette både i og utenfor straffesak. Alle politidistrikt har en egen forebyggende seksjon, som i det daglige har et samarbeid med kommuner, ruskonsulenter, skoler, FAU, barnevern etc. Ring 02800 eller gå inn på www.politiet.no og finn ditt politi.
Ved akutt behov for helsehjelp, ring 113.
Folkehelseinstituttet har levert sitt høringssvar til Rusreformutvalgets innstilling, og er på flere punkter kritisk til utvalgets forslag og den vitenskapelige begrunnelsen.
Oslo statsadvokatembeter er knusende i sin kritikk av Rusreformutvalgets forslag til ny narkotikapolitikk: “Regjeringens ønske om bedre hjelp til rusmisbrukere med et avhengighetsproblem støttes ikke av utvalgets forslag om avkriminalisering.”
- Vi må behandle tunge misbrukere som mennesker med helseproblemer og ikke som kriminelle, men det er det rom for innenfor dagens lovverk, sier Espen Andreas Hasle, fylkesleder for Oslo KrF.
Politi som jobber forebyggende mot barn og unge og de som jobber med bekjempelse av organisert kriminalitet vil miste viktige verktøy dersom den foreslåtte rusreformen blir vedtatt, sier Jan Erik Bresil i Norsk Narkotikapolitiforening
Politiet har en viktig rolle i rusforebyggingen. Den foreslåtte rusreformen vil gjøre at de mister virkemidler, både til å avdekke rusbruk på et tidlig tidspunkt og til å hjelpe ungdom som er på vei inn i en ruskarriere.
Forslaget går lenger enn hva en har gjort i andre europeiske land. Narkotika skal fortsatt være forbudt, men det vil i praksis bli konsekvensfritt å kjøpe, bruke og besitte brukerdoser med narkotika. Vi er redde forslaget vil føre til at flere unge vil bruke narkotika.
Ikke driv sjansespill med ungdommen vår. Styrk dagens forebyggende lovverk mot narkotika.
Vi vil ha en annen rusreform!
har skrevet under
Vi gjennomgår alle underskrifter manuelt, og luker ut feil. Les mer om hvordan vi behandler underskriftene her.