20. august 2020
- Som tenåring forsto jeg ikke farene ved det jeg valgte, skriver Martine (21). Hun er redd den foreslåtte rusreformen kan ta flere unge liv. Selv begynte hun å ruse seg da hun var 15, og mener ungdom trenger helt andre tiltak enn det som er foreslått i rusreformen. Les hennes brev.
Martine ønsker å være anonym, men IOGT kjenner hennes identitet:
Jeg begynte med hasj da jeg var 15 år og har erfart hvor enkelt det er å lure det manglende systemet som skal følge opp barn og unge som tester narkotiske stoffer.
Mulig jeg hadde stoppet ruse meg tidligere hvis det var et mer helhetlig samarbeid mellom familien, skolen, politiet, OT (oppfølgingstjenesten), DPS, NAV, leger og kommunen!
Mulig jeg hadde sluppet oppleve traumer, gjentatte besøk på legevakt og grusomme perioder med psykoser hvis jeg hadde vært rusfri tidligere.
Jeg skylder ikke på andre, det var mitt valg! Men som tenåring forsto jeg ikke farene ved det jeg valgte, og det gjør ikke tenåringene i dag heller, derfor MÅ det settes inn mer ressurser, bedre tiltak og en HELT ANNEN oppfølging og FORSTÅELSE til ung psykisk helse og rus enn det er nå! Ungdommen trenger kunnskap om alle farene ved bruk av rusmidler, men de trenger kunnskap av noen som kan relatere.
Ungdommen trenger en kul plass som er innredet for ungdom, et sted de kan være kreative, oppleve mestring, bli hørt, finne seg selv og stole på seg selv! Et sted de møter andre ungdom i et trygt miljø, et sted hvor noen litt eldre enn ungdommen jobber, noen som er rusavhengige men nå er rusfrie - det er mennesker de unge vil stole på og som kan nå forebyggende inn i hodene deres.
Dette er tiltak som MÅ inn i Rusreformen 2020. Hvis ikke vil den foreslåtte rusreformen, kanskje, ta enda flere unge liv.
Rusmisbruk er en langsom måte å ta sitt eget liv på! Ikke alle er klar over dette. For man blir så veldig «borte» i rusen.
Ikke overlat ungdom som ruser seg til å velge selv, å avkriminalisere narkotika hjelper ikke ungdom!
Noe av det farligste man kan gjøre fra samfunnets side er å si fritt fram for narkotika blant våre barn og unge. Så dette må stoppes! sier Jan Bøhler om forslaget til ny rusreform.
- Vi skal være tett på barna våre i de årene de er mest sårbare, sier Trine Haltvik. Hun er håndballtrener og mamma og har skrevet under på http://foreldreoppropet.no. - Samfunnet må ha mulighet til å gripe inn for å hjelpe ungdom som har begynnende rusproblem. Det ansvaret skal ikke familier stå med alene. Derfor støtter jeg Foreldreoppropet mot narkotika, sier hun.
Liker du å skrive eller har du en personlig historie å fortelle? La oss samarbeide om å få god informasjon ut i media.
– I sin iver etter å prøve ut nye ting forstår ikke alltid ungdom konsekvensene av valgene de tar. Da trenger de at noen trygge og kompetente voksne forteller dem konsekvensene, og da er oppfølgingssamtaler med politiet eller annet hjelpeapparat et godt utgangspunkt, sier AnneTherese Buer, leder for IOGTs ungdomstiltak Møteplassen til Haugesunds avis.
Vi ønsker også etterhvert å møte mennesker ansikt til ansikt og forklare folk hva den foreslåtte rusreformen vil bety for rusforebyggingen.
Olav Nordheim fra Senterpartiet i Larvik er en av mange lokalpolitikere som reagerer på forslaget til rusreform.
Den forebyggende effekten av dagens lovverk, som har vært med på å holde forbruket av narkotika lav, er foreslått fjernet.. Men det er ikke foreslått verken nye hjelpetiltak, kompetanseheving eller mer ressurser til hjelpeapparatet, og mange frykter at det er kommuner og barnevern som her blir sittende med svarteper.
Ikke driv sjansespill med ungdommen vår. Styrk dagens forebyggende lovverk mot narkotika.
Vi vil ha en annen rusreform!
har skrevet under
Vi gjennomgår alle underskrifter manuelt, og luker ut feil. Les mer om hvordan vi behandler underskriftene her.