Er du urolig eller bekymret for barn, kjæreste, venner, foreldre eller andre pårørende som du tror eller vet bruker rusmidler? Kanskje du lurer på noe helt konkret i din situasjon, kanskje ønsker du å diskutere noe eller å snakke deg gjennom frustrasjon du sitter med.
Et fint sted å starte er å ringe www.rustelefonen.no. Den er bemannet med kompetente folk som kan svare på både små og store spørsmål og gi deg informasjon om hvem du kan kontakte der du bor.
Dersom du har noen rundt deg med rusproblemer og ønsker å snakke med noen som er i samme situasjon eller har erfaring med pårørende, finnes det flere pårørendegrupper i Norge. Feks. Ja det nytter, Familieklubbene, Usynlige tigre, BAR og Ivareta.
Du kan også ta kontakt med ditt lokale politi, dersom du er bekymret eller trenger råd. Politiet kjenner til de fleste problemstillinger som det gjelder rus og håndterer dette både i og utenfor straffesak. Alle politidistrikt har en egen forebyggende seksjon, som i det daglige har et samarbeid med kommuner, ruskonsulenter, skoler, FAU, barnevern etc. Ring 02800 eller gå inn på www.politiet.no og finn ditt politi.
Ved akutt behov for helsehjelp, ring 113.
Det kan umulig være riktig at en gruppe skal få lov til å umyndiggjøre stemmen til en annen gruppe. Så her kommer et klart opprop fra en mor som er bekymret for unges lefling med rusmidler.
- På bakgrunn av mine personlige livserfaringer og erfaringer jeg har fra mine mange år med klinisk arbeid, så vil jeg takke alle som står bak foreldreoppropet, og hver og en av dere som har vist deres støtte ved å skrive under, sier Rita Nilsen som selv har slitt med misbruk og nå jobber som nasjonal faglig leder for rehabilitering i IOGT.
Foreldre over hele landet er bekymret for hvordan rusreformen vil slå ut for muligheten til å fange opp unge med rusproblemer. Det er på tide å gi politikerne tydelig beskjed.
Ungdom i Norge er blant dem som bruker minst narkotika i hele Europa, og en holdningsenring fra øverste hold kan snu dette fort, sier Bård Hoksrud, stortingsrepresentant for Frp.
Regjernings forslag til rusreform kan frata ungdom noen gode grunner til å si nei til narkotika. De vil også miste noen gode argumenter for å si nei til videre bruk. Ungdommene blir i større grad overlatt til seg selv når de skal ta beslutningen om å ta imot hjelp eller ikke.
Aisha Zubair er en av ungdommene som bor i Groruddalen. Hun er skeptisk til den foreslåtte rusreformen. - Dersom ungdom får velge selv om de skal fortsette å ruse seg, uten konsekvenser, så velger flere ungdommer det, sier hun.
Ikke driv sjansespill med ungdommen vår. Styrk dagens forebyggende lovverk mot narkotika.
Vi vil ha en annen rusreform!
har skrevet under
Vi gjennomgår alle underskrifter manuelt, og luker ut feil. Les mer om hvordan vi behandler underskriftene her.