Er du urolig eller bekymret for barn, kjæreste, venner, foreldre eller andre pårørende som du tror eller vet bruker rusmidler? Kanskje du lurer på noe helt konkret i din situasjon, kanskje ønsker du å diskutere noe eller å snakke deg gjennom frustrasjon du sitter med.
Et fint sted å starte er å ringe www.rustelefonen.no. Den er bemannet med kompetente folk som kan svare på både små og store spørsmål og gi deg informasjon om hvem du kan kontakte der du bor.
Dersom du har noen rundt deg med rusproblemer og ønsker å snakke med noen som er i samme situasjon eller har erfaring med pårørende, finnes det flere pårørendegrupper i Norge. Feks. Ja det nytter, Familieklubbene, Usynlige tigre, BAR og Ivareta.
Du kan også ta kontakt med ditt lokale politi, dersom du er bekymret eller trenger råd. Politiet kjenner til de fleste problemstillinger som det gjelder rus og håndterer dette både i og utenfor straffesak. Alle politidistrikt har en egen forebyggende seksjon, som i det daglige har et samarbeid med kommuner, ruskonsulenter, skoler, FAU, barnevern etc. Ring 02800 eller gå inn på www.politiet.no og finn ditt politi.
Ved akutt behov for helsehjelp, ring 113.
- Det er ikke greit å prøve narkotika. Det er ikke greit å ha det på seg. Det er ikke greit å flørte med det.
Hedda Foss Five er ordfører i Skien kommune og mamma til fire og narkotikaforebygging er en av hennes viktigste saker.
- Så det er jeg en utrolig sterk tilhenger av at vi ikke liberaliserer og åpner for, sier hun.
Sønnen døde av MDMA. Nå advarer Arne Bratland mot den foreslåtte rusreformen.
Etter sønnens død valgte foreldrene å søke mer kunnskap om narkotika og bruke sin erfaring til å engasjere seg i rusforebyggende arbeid.
- Det engasjementet har lært oss at den forbudspolitikken vi har i dag har gitt gode resultater, forteller han.
Ikke driv sjansespill og lek med fremtiden til ungdommen vår, sier Anca Håkestad i Storbarnsforeldre i Vestfold og Telemark.
Avkriminalisering av narkotika betyr at loven kan brytes uten sanksjoner. Det skaper ingen verdighet. Et bredere behandlingstilbud er et godt sted å begynne.
- Idag har vi mange forebyggende tiltak som er gode. La oss heller styrke dem, istedenfor å drive sjansespill med vår ungdom, sier Frankeh Yaya Colley.
Ikke driv sjansespill med ungdommen vår. Styrk dagens forebyggende lovverk mot narkotika.
Vi vil ha en annen rusreform!
har skrevet under
Vi gjennomgår alle underskrifter manuelt, og luker ut feil. Les mer om hvordan vi behandler underskriftene her.